Att börja tävla

Allmän Tävlingsinformation för nya simmare 

Tävlingar är liksom träningar en viktig del i en simmares vardag. Vi vill att man ska försöka se tävlingar som en del utav en träning där man har möjligheten att visa upp allt man har lärt sig. På tävlingarna syns dessutom allt man behöver träna på mycket tydligare.
Tävlingar är också ett bra tillfälle att skaffa nya vänner och nya erfarenheter, men framför allt är det roligt att utmana sig själv.

Vilka tävlingar simmare kan vara med i beror på ålder och anmälningstider.
 

Typer av tävlingar:

Instegstävling innebär att simmaren simmar aktuell distans efter bästa förmåga. Inga diskningar sker. Det behövs en starter, en speaker och tidtagare/hjälpredor på startsidan. Funktionärerna behöver ingen förkunskap utan utbildas på plats.

Läs mer om instegstävlingar här: Instegstävling

Fortsättningstävling innebär att simmare kan bli diskade för felaktigheter som gör att simmaren kan tillskansa sig en fördel i tid. Det behövs tre utbildade tävlingsfunktionärer, resten kan utbildas på plats.

Läs mer om fortsättningstävlingar här: Fortsättningstävling

Fullt regelverks tävlingar innebär att tävlingen följer Svenska Simförbundets regler. Bland annat har varje simsätt regler om vad som är och inte är tillåten, och alla simmare måste vara 13 år och äldre. 

Läs mer om Svenska Simförbundets regler här: Tävlingsregler

Utmanaren genomförs i föreningsregi under ett träningspass eller internt i föreningen. Alla deltagare tävlar mot sig själva och sina egna tider. För varje distans finns det utsatta stipulationstider i nivåerna brons, silver och guld. 
Tävlingen är indelad i tre nivåer, gröna utmanaren, gula utmanaren samt röda utmanaren. På gröna utmanaren så tillämpas inga regelverk och ingen deltagare kan bli diskad. På gula och röda utmanaren tillämpas ett enklare regelverk där du endast kan diskas på uppenbara felaktigheter så som tjuvstart, fel simsätt eller inte vidrört väggen vid vändning.

Läs mer om Utmanaren här: Utmanaren
 

Anmälan/Avanmälan

Inför varje tävling skickar vi ut ett anmälningsformulär via mail som även finns i Tävlingskalendern.
Varje grupp har ett visst antal tävlingar som vi rekommenderar och dessa tävlingar kan man anmäla sig till.

Avanmälning kan ske fram tills sista avanmälningsdagen. Detta datum kan man hitta under respektive tävling i vår tävlingskalender. Sista Anmälningsdagen är den dagen då arrangörsklubben stänger sin anmälan, har man inte avanmält sig innan denna dag så blir vi betalningsskyldiga till arrangören och ni kommer då bli fakturerade samma kostnad som om ni skulle varit med.  

Avanmälan gör man direkt till chefstränaren.
Träningsgrupper skriver till traningsgrupper@trollhattesim.se
Tävlingsgrupper skriver till tavlingsgrupper@trollhattesim.se
 

Anmälnings- / Startavgift

En vanlig helgtävling har oftast mellan 8 till 10 grenar som simmarna har möjlighet att starta i. Varje start kostar mellan 70 och 100 kr. TSS står för ca 50% utav de individuella kostnaderna. Därför är det extra viktigt att avanmälan sig i tid. 
 

Strykningar

Det är viktigt att ni snarast meddelar eventuella förhinder. Strykningar till tävlingen vill vi ha senast dagen innan tävlingen.


Strykningar samma dag som tävlingen är kommer att resultera att banan där ni skulle simmat kommer att gå tom.
Arrangörsklubben kommer då fakturera en straffavgift, oftast på 300 kr per tom bana. Denna avgift kommer vi fakturera er, om inte giltig anledning anges.
 

Fakturering

Efter att tävlingen är genomförd så kommer vi fakturera kostnaden för tävlingen.
 

Avgifter vid tävlingar

150 kr / Tävlingsdag oberoende av antal lopp och pass
0 kr Hemmatävling  
0 kr Mästerskapstävling på riksnivå
0 kr Mästerskapstävling på distriktsnivå
50 kr per natt golvlogi
200 kr per natt Lägenheter, stugor, vandrarhem, hotell
50 kr per förhandsbeställd frukost (Bokas bara vid övernattning)
75 kr per förhandsbeställd lunch (Bokas bara vid övernattning)
75 kr per förhandsbeställd middag (Bokas bara vid övernattning)

Alla hemmatävlingar och mästerskapstävlingar är kostnadsfria.
Mästerskapstävlingar räknas tävlingar där man antingen har kvalificerat sig genom tid (kvaltider) eller placering i en kvaltävling.

 

Tävlings PM

I vårt PM framgår det bland annat samlingstid, oftast i simhallen där tävlingen arrangeras, starttid för tävling och Insim, samt vad simmarna ska simma.
Det finns även uppgift om medföljande tränare och ledare och vart man ska skicka strykningar.  

Senast tisdag innan tävlingen kommer ett tävlings PM för simmarna att läggas ut i vår tävlingskalender

 

Hur fungerar en tävling?

Alla tävlingar är indelad i ett eller flera pass. Passen kan variera mellan 2 och 4 timmar, så det kan bli ganska mycket väntan. Men då är det bra att ha alla sina simmarkompisar på plats så man kan fördriva tiden på bästa sätt. Lunchpaus är alltid mellan två pass, ibland är den kortare och ibland längre. 

Varje pass är uppdelat i grenar. Vilka grenar som simmas på vilka pass hittar man i grenordningen som finns i vårt PM.
En gren kan exempelvis vara 50 meter frisim för pojkar eller 100 meter bröstsim för flickor.

Då det bara kan vara ett visst antal simmare som simmar samtidigt så är varje gren uppdelat i heat. Vilket heat man simmar i baseras på anmälningstid, man tävlar alltid mot de som har ungefär samma anmälningstid.

På fortsättningstävlingar, alltså tävlingar för simmare 12 år och yngre, är alla heat oavsett anmälningstid blandade. 
På många tävlingar med fullt regelverk, alltså för simmare 13 år och äldre,  kör man alla åldrar samtidigt, så det kan hända att man simmar med de som är betydligt äldre, men det betyder inte att de är snabbare. De med snabbaste anmälningstid simmar i det sista heatet.

Heatlistor där man kan se vilket heat och bana man ska simma kan man hitta på swimify.se under respektive tävling. Man kan även följa tävlingen på distans om man inte är med i simhallen. 
 

Klädsel och tävlingsutrustning

Simmaren skall vara klädd i TSS kläder och använda TSS badmössa (om badmössa används). Torra kläder och skor bör alltid användas. Även om det kan vara varmt i en simhall så tar det mycket på krafterna när man är blöt, därför är det bra att ha flera par baddräkter eller badbyxor med sig, så man kan byta om mellan starterna.
Om man har torra kläder och skor på sig så är det lättare att gå ut och ta frisk luft då minskar vi risken att få huvudvärk.

Det är också otroligt viktigt att man dricker ofta, att dricka är viktigare än att äta. Ni skall därför alltid ha med en vattenflaska vart ni än går.
 

Insimning

En timme innan passet startar är det insimning. Det är ett tillfälle för simmaren att värma upp och simma bort lite nervositet, Du kan öva lite extra på vändningar och starter.
Insimningen är enda tillfället att testa tävlingsbassängen innan man ska tävla därför är det en viktig förberedelse inför tävlingen och den skall utnyttjas på bästa sätt.

Är man ny så kan man fråga tränaren på plats om vad och hur länge man skall simma in.

Det finns inga specifika banor för just TSS utan man hoppar i där det finns plats.
En av ytterbanorna brukar bli spurtbana 45 minuter innan insimningen är slut. Denna banan är enkelriktad d.v.s man simmar från startpallen och till andra sidan. Här har simmaren möjlighet att göra några snabba lopp utan att störas av andra simmare.  

När du är klar med insimningen byter du om till torra kläder. Ofta har vi en samling 15min innan tävlingsstart för hejarop. 
 

Innan start

10-20 minuter innan du skall starta bör du värma upp. För att kunna göra ett bra resultat är det viktigt att musklerna är varma redan innan start. 2 till 3 heat innan man själv ska simma ska man stå bakom startpallen, området bakom pallarna kallas för startbryggan.

Många tävlingar har ett callroom där ert heat samlas innan man går in gemensamt, detta för att minska antal simmare på startbryggan, oftast ska man vara där 2-3 heat innan man ska simma. Vi vill försöka ha kläderna på oss så länge som möjligt.

När man står bakom startpallarna så ska man inte prata för mycket med alla andra, viktigt att kunna koncentrera sig på det man ska göra.
 

Efter målgång

Nästan alla tävlingar använder sig av hängande starter. Detta innebär att istället för att gå upp direkt efter målgång så hänger du istället kvar vid linan cirka 1 meter från väggen tills att nästa heat startat.

Efter loppet går du till din tränare som ger dig feedback eller så går du och simmar av innan du får feedback. Avsim görs i en närliggande avbadningsbassäng. Att simma av innebär att du simmar lugnt i cirka 10-15 minuter för att varva ner detta blir betydligt viktigare desto äldre du blir, därför är det bra att lära sig simma av redan i ung ålder. Efter du simmat av och fått feedback av tränarna byter du om till torra kläder och förbereder dig för nästa lopp.

Oftast brukar prisutdelningarna hållas 2 gånger per pass (en i mitten samt en efter sista gren). 1an, 2an och 3an får oftast pris men det finns även vissa tävlingar där de 6 främsta får pris. Vem som får pris kan man se i resultatlistan, den brukar oftast publiceras några minuter efter att er gren är avklarad.
Ska man få pris så ska man ha TSS tröja på sig så alla kan se vilken klubb man tillhör. 

När alla simmare har simmat klart får man åka hem. Det är viktigt att vara kvar så att alla simmare har stöd och support. 
Innan man går så måste man säga hejdå till en av ledarna så vi vet att ni har gått.